follow...

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Απεργία διαρκείας για τους εργαζόμενους σε «YTONG» και της «ΘΡΑΚΩΝ»

Νέο αγώνα ξεκινούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στα δύο μεγαλύτερα ιδιωτικά εργοστάσια της Ορεστιάδας. Οι εργαζόμενοι όπως τονίζουν δεν έχουν τίποτα να χάσουν, καθώς αν επιστρέψουν στην εργασία τους φοβούνται ότι θα γίνουν και νέες απολύσεις. Γι’ αυτό ζητούν να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις ώστε να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα στα οποία στηρίζεται πολύ μεγάλο ποσοστό της τοπικής οικονομίας. Εκτός όμως από τους εργαζομένους, πολική δεν αλλάζει και ο διευθυντής των εταιριών, ο οποίος εμμένει στις αρχικές απόψεις για μείωση προσωπικού.
Η επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής της «YTONG» και της «ΘΡΑΚΩΝ» στη «ΔΕΛΤΑ τηλεόραση» κ. Παναγιώτης Παπαδάκης, είναι μέχρι τώρα η μοναδική επίσημη γνωστή θέση των εταιριών και απάντηση για τα όσα ισχυρίζονται οι απεργοί. Στην επιστολή, ο κ. Παπαδάκης αναφέρεται σε μείωση απορρόφησης των προϊόντων γράφοντας: «Το 2007 ήταν περίοδος με αυξημένες πωλήσεις και οι εταιρείες μας προσέλαβαν 15 άτομα στα δύο εργοστάσια. Σήμερα λόγω της μειωμένης ζήτησης οι εταιρίες μας είναι αναγκασμένες να περιορίσουν την παραγωγή τους και εξ αυτού να περικόψουν κάποιες θέσεις εργασίας. Ευελπιστούμε ότι μετά την αύξηση των πωλήσεων που επιδιώκουμε θα μπορέσουμε να προσλάβουμε νέες βάρδιες και να δημιουργηθούν ξανά νέες θέσεις εργασίας».
Οι εργαζόμενοι απαντούν ότι ήδη οι απολύσεις έχουν φτάσει τις 17 και σε καμία περίπτωση δεν δέχονται να γίνουν κι άλλες απολύσεις. Παράλληλα τα σωματεία εργαζομένων απαντούν ότι δεν τίθεται θέμα απορροφητικότητας των προϊόντων καταγγέλλοντας ότι οι αποθήκες στην Αθήνα είναι άδειες. Στα εργοστάσια καθημερινά βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν νέα πλήγματα ανεργίας στην Ορεστιάδα.
Στο μεταξύ ο κ. Παπαδάκης αφήνει «παράθυρο» επέκτασης των δραστηριοτήτων στο μέλλον και επαναπρόσληψης όσων έχασαν τη δουλειά τους, αναφέροντας στην επιστολή του: « Η εταιρεία επίσης εξετάζει την επέκταση της παραγωγής με νέα γκάμα προϊόντων που θα δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας. Η ανωτέρω γκάμα προϊόντων θα βελτιώσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία των εταιρειών μας. Φυσικά θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα να προσληφθούν άτομα που είχαν προηγούμενη εμπειρία στα εργοστάσια των εταιριών μας».
Εξελίξεις αναμένονται την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς ίσως τελικά να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πλευρών. Πάντως όπως υποστήριξαν οι απεργοί, η διοίκηση δεν δέχεται να μπει σε διάλογο όσο κρατάει η απεργία.

Συντάκτης: Γιάννης Tομαδάκης

το αρθρο στη "ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ"

1 σχόλιο: