follow...

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ SOS για πλημμύρες σε 9 περιοχές

Τον κίνδυνο των πλημμυρών αντιμετωπίζουν, ενόψει του χειμώνα, εννέα περιοχές της Θεσσαλονίκης, γεγονός που θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους φορείς του νομού, οι οποίοι οφείλουν να σπεύσουν από αύριο κιόλας να καθαρίσουν φρεάτια, ρέματα και χειμάρρους.



Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr

Μεταξύ αυτών και το κέντρο της πόλης, όπου με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση πλημμυρίζουν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα.
Τις περιοχές του νομού που είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο πλημμύρας, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, αποκάλυψε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπακάς στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και χιονοπτώσεις. Οι περιοχές αυτές είναι:
* Οι δήμοι Μηχανιώνας και Θερμαϊκού, κυρίως το δημοτικό διαμέρισμα Περαίας.
* Η περιοχή του δήμου Πυλαίας, λόγω του ρέματος που βρίσκεται στα όρια με το δήμο Θεσσαλονίκης.
* Το κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου, λόγω του κατηφορικού εδάφους, συχνά σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα.
* Οι δήμοι Ασσήρου και Αγίου Γεωργίου, ειδικά το δημοτικό διαμέρισμα Σταυρού.
* Οι δήμοι Πολίχνης, Σταυρούπολης και Μενεμένης (κυρίως ο Δενδροπόταμος) στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η χειμερινή περίοδος, σημείωσε ο κ. Μπακάς, θα είναι δύσκολη και για αυτό επιβάλλεται άμεση συνεργασία και συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
Ο φόβος να πλημμυρίσει η πόλη της Θεσσαλονίκη ενισχύεται και από το γεγονός ότι δεν έχουν καθαριστεί τα φρεάτια ομβρίων υδάτων. Όπως παραδέχθηκε στη σύσκεψη ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Χρήστος Τσιλιγάδας, υπάρχει πρόβλημα, επειδή τα φρεάτια δεν καθαρίστηκαν και επειδή εκκρεμεί χρηματοδότηση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ για το σκοπό αυτό.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης τα έψαλε στους δημάρχους, καθώς και αυτή τη φορά απουσίαζαν από την καθιερωμένη σύσκεψη. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν μόλις τρεις δήμαρχοι (Αμπελοκήπων, Αρέθουσας και Απολλωνίας) και τρεις αντιδήμαρχοι άλλων δήμων από το σύνολο των 45 δήμων του νομού. Ο κ. Ψωμιάδης απευθύνθηκε σε όλους, κυρίως σε όσους επλήγησαν από θεομηνίες, να... μάθουν από προηγούμενο πάθημά τους και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. “Και φέτος η προετοιμασία του νομού για το χειμώνα χρειάζεται συνεργασία, πρόληψη και, πάνω απʼ όλα, συντονισμό”, σημείωσε.
Ο ίδιος έκανε λόγο για δύσκολο χειμώνα, καθώς καταγράφονται, όπως είπε, σοβαρές ελλείψεις σε κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό. “Είναι κωμικοτραγικό να έχουμε μηχανήματα και να μην έχουμε υπαλλήλους να τα οδηγήσουν”, είπε χαρακτηριστικά ο νομάρχης.
Η μη έγκαιρη λήψη μέτρων από τους δήμους επιβεβαιώθηκε και από παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη. Στο δήμο Βασιλικών ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας συνταξιοδοτήθηκε και η θέση παραμένει κενή. Στο δήμο Αγίου Αθανασίου το καλοκαίρι προκλήθηκε φωτιά, αλλά, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να βρουν τον δήμαρχο στο τηλέφωνο.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος των ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης) Μιχάλης Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα της νομαρχίας, στο πλαίσιο των οποίων ολοκληρώθηκαν εννέα γέφυρες και διευθετήθηκαν 23 ρέματα σε ισάριθμες περιοχές του νομού.


το αρθρο στη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου