follow...

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΛΕΣΒΟΣ (συνεταιρισμος πλωμαριου)

Με αρνητικό τρόπο ξανάρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας ο Βʼ Συνεταιρισμός Πλωμαρίου. Αυτή τη φορά εξαιτίας αντιδράσεων διαγραμμένων μελών του στη διανομή 91.000 ευρώ στα 91 ενεργά μέλη του. Τα χρήματα προέρχονται (μια δόση) από πώληση του κτιρίου του ελαιοτριβείου του Συνεταιρισμού στην “Ατλάντικ”. Ο Nομικός Σύμβουλος του Συνεταιρισμού παραδέχεται ότι η ενέργεια δεν είναι νόμιμη, αλλά ο Πρόεδρος υπεραμύνεται λέγοντας ότι όφειλε να ανταποδώσει στους συνεταίρους τη στήριξη που παρείχαν στο Συνεταιρισμό όταν πριν λίγα χρόνια κλυδωνίστηκε συθέμελα.

Αναλυτικότερα:
Άνω - κάτω έχει κάνει το Πλωμάρι η ενέργεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βʼ Αγροτικού Συνεταιρισμού της κωμόπολης να μοιράσει τούτες τις μέρες 91.000 ευρώ σε ισάριθμα μέλη του (1.000 ευρώ έκαστος), τα οποία αποτελούσαν μέρος απʼ το συνολικό αντίτιμο της πώλησης του ελαιοτριβείου του στην εταιρεία Ατλάντικ.
Τυπικά η ενέργεια της διοίκησης του συνεταιρισμού είναι έωλη από νομικής άποψης και πρωτοφανής για τα λεσβιακά (αν όχι και εθνικά) χρονικά, καθώς απαγορεύεται ρητώς από τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των Συνεταιρισμών, η διανομή χρημάτων από πώληση περιουσιακών τους στοιχείων, επιτρεπόμενη μόνο για κέρδη.
Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά τις αντιδράσεις μεγάλου αριθμού μελών του Συνεταιρισμού, κάποιοι εκ των οποίων δήλωσαν στην εφημερίδα μας ότι τα χρήματα μοιράστηκαν σε 91 μέλη, ενώ ο Συνεταιρισμός έχει στα μητρώα του 250 αγρότες. Ωστόσο η διοίκηση του Συνεταιρισμού υποστηρίζει ότι το 2004 διέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό των μελών, κρατώντας στα μητρώα του μόνον τους 91 αγρότες όταν οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οικονομικά σε διαδικασία αύξησης της συνεταιριστικής μερίδας.

3 σχόλια:

  1. η αλητεια δεν εχει ορια εδω στο συνεταιρισμο αλλα θα τα πουμε στα δικαστηρια,αλητες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν περιμεναμε και κατι καλυτερο απο τα μελη γραμενους μας ειχαν στις αποφασεις αλλα τωρα παει αλλου το θεμα (νομικα)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο στα παιδια που το αναδειξανε! και ο πατερας μου εκει ειναι γραμμενος και εχουν γινει μπαχαλο ολοι τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή