follow...

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ,ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΠΑΔ...

ε αδιέξοδο βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Αιτία είναι η καθυστέρηση -επί πέντε ολόκληρες μήνες- της πληρωμής τους από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για συνταγές φαρμάκων τις οποίες έχουν ήδη εκτελέσει.
Το χρέος του ΟΠΑΔ αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ για τους 1.200 φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, ενώ πανελλαδικά φτάνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν τους προμηθευτές τους από την τσέπη τους. Ταυτόχρονα, αναγκάζονται να καταβάλλουν στο δημόσιο και το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για χρήματα για τα οποία έχουν εκδώσει τιμολόγιο, αλλά δεν έχουν… εισπράξει.

ΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι έχει φτάσει πλέον ο κόμπος στο χτένι, και για το λόγο αυτό προσανατολίζονται στην αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου.
Μάλιστα στις 12 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, και από τις 17 Δεκεμβρίου και μετά ο ΦΣΘ θα λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
“Ως διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είχαμε καταθέσει αγωγή κατά του ΟΠΑΔ για παλαιότερες οφειλές και αναμένεται η έκδοση δικαστικής απόφασης. Ωστόσο το πρόβλημα διαιωνίζεται, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει λύση στο εγγύς μέλλον”, δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Απελπιστική χαρακτηρίζει την κατάσταση ο φαρμακοποιός Κώστας Ζωγράφος. Όπως εξηγεί στη “Μ”, στις 5 Οκτωβρίου πληρώθηκε από τον ΟΠΑΔ για τα φάρμακα που χορήγησε στους ασφαλισμένους του Οργανισμού πριν από πέντε μήνες, δηλαδή τον Μάιο.
“Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας τις φαρμακαποθήκες. Δυστυχώς πρέπει να τις εξοφλούμε σε διάστημα 40 ημερών, διαφορετικά θα σταματήσουν να μας προμηθεύουν με φάρμακα”, εξηγεί ο κ. Ζωγράφος.
Το μέλος του δ.σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σιλιγνάκης επισημαίνει ότι το χρέος του ΟΠΑΔ θα αυξηθεί κι άλλο έως το τέλος του χρόνου, καθώς θα προστεθούν και οι συνταγές των φαρμακείων της περιφέρειας, οι οποίες κατατίθενται στο εξάμηνο και στο τέλος κάθε έτους. Επιπλέον, οι τράπεζες “δανείζουν” στους φαρμακοποιούς χρήματα για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους με τόκο 7,5%.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

το αρθρο στη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

1 σχόλιο:

  1. Μ`αυτον ακριβως τον τροπο κανουν τον ελληνα να πληρωνει τα φαρμακα του,γιατι οταν παιζεις τα λεφτα των ασφαλιστικων ταμειων στο χρηματιστηριο και χρεωκοπουν τα ταμεια τοτε πως να καλυψουν τις υποχρεωσεις τους στους ασφαλισμενους?
    ΑΛΗΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή