follow...

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΑΛΛΑ...

Το τέλος  πολλών κεκτημένων στις εργασιακες σχέσεις θα σημάνει αν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η  συνταγή αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος που έθεσε το ECOFIN υπ’ όψιν του Ελληνα υπουργού οικονομικών.
Τα μέτρα περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση για την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών στην Ευρωζώνη  και στην οποία συμπεραίνεται ότι εάν δεν αλλάξει κάτι στο ασφαλιστικό σύστημα,  το δημόσιο το χρέος θα εκτιναχθεί, από 103,3% του ΑΕΠ το 2010, σε 596% το 2050 και σε 884% το 2060, μόνο και μόνο για να καλύψει τα βάρη του ασφαλιστικού.
Η Κομισιόν στην έκθεσή της υποστηρίζει ότι υπάρχει κατακερματισμός της αγοράς εργασίας και ότι χρειάζονται φιλόδοξες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό.
Επίσης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μισθός χαμηλότερος του κατώτερου για τους νεοπροσλαμβανόμενους, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην άνοδο της ανεργίας. Ως λύση η Κομισιόν προτρέπει την Ελλάδα σε καθιέρωση ακόμα χαμηλότερων αμοιβών.
Στα  συμπεράσματα τονίζεται πολλές φορές ότι οι  χώρες  θα πρέπει να  δημιουργήσουν αντικίνητρα  πρόωρης  αποχώρησης  από την εργασία και παράλληλα να  αυξήσουν  τα όρια  ηλικίας  συνταξιοδότησης.
Στην κατεύθυνση της  διόρθωσης  σταδιακής εξάλειψης  αυτού  του κινδύνου  θα πρέπει οι  χώρες  αυτές -σύμφωνα με  την έκθεση- να  υιοθετήσουν προγράμματα  τα  οποία θα κατατείνουν  στη μείωση του χρέους  τους  και των  ελλειμμάτων  τους  και να προωθήσουν  αλλαγές  στο  σύστημα  κοινωνικής ασφάλισης.
Αναλυτικά τα  μέτρα που προτείνει η  ΕΕ
- Μείωση του υψηλού επιπέδου προστατευτισμού στους μόνιμους υπαλλήλους.
- Αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων.
- Ενδυνάμωση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας
- Να ενισχυθεί ο συνδυασμός της ευελιξίας με την ασφάλεια (flexicurity)
- Να συνδεθεί η παραγωγικότητα με τους μισθούς
- Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ενίσχυση της δια βίου μάθησης και διευκόλυνση της εύρεσης εργασίας ειδικά για τους νέους
- Νομιμοποίηση της «μαύρης» εργασίας 
- Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
- Αρση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Το οικονομικό επιτελείο σε πρώτη φάση  υιοθέτησε  το κείμενο κατ΄  αρχήν  αλλά όχι και τα  συμπεράσματα   για  τη χώρας  μας  αφού, όπως τονίζουν συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για  τη  λειτουργία  της  αγοράς  εργασίας  έχουν  αναληφθεί συγκεκριμένες  δεσμεύσεις.

το αρθρο στον "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ"

1 σχόλιο:

  1. Ο ιδρυτης του blog τα ειχε γραψει πολυ πριν βγουν στην επιφανεια flexybility & bolkenstain τις 2 αυτες οδηγιες της ΕΕ που ερχοντουσαν αλλα "φωνη βοωντος εν τη ερημω".
    Γι`αυτο το λογο γραφουμε και εμεις μαζι του...
    "το υπολοιπο team"

    ΑπάντησηΔιαγραφή