follow...

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ...

Με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα ο κοινωνικός διάλογος της κυβέρνησης με τις παραγωγικές τάξεις, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα.
Τα δύο αυτά θέματα και η «μαύρη τρύπα» στον ΟΑΕΔ, ύψους 324 εκατ. ευρώ, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τη ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές της κυβέρνησης στο εργασιακό «μέτωπο» θα γίνουν σε τρία επίπεδα.


1. Χορήγηση κινήτρων στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί πρόταση για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για μία τετραετία, ενώ ειδικά για τα άτομα με αναπηρία το διάστημα θα φθάνει τα πέντε χρόνια.
Το σχέδιο της κυβέρνησηςμε βάση και το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ- προβλέπει επιδότηση 100% τον πρώτο χρόνο, 75% τον δεύτερο χρόνο, 50% τον τρίτο χρόνο και 25% τον τέταρτο χρόνο. Στόχος είναι η επιδότηση να αφορά όσες επιχειρήσεις απασχολούν έως 50 άτομα και δεν έχουν προχωρήσει σε απόλυση του προσωπικού χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου.
Πάντως μένει να διευκρινιστεί το κατά πόσο η επιδότηση θα γίνει αποκλειστικά με κρατικούς πόρους ή θα ζητηθεί η συνδρομή των κοινωνικών εταίρων με κονδύλια του ΛΑΕΚ.

2. Περιορισμός των ευέλικτων μορφών απασχόλησης μέσα από την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την αλλαγή του καθεστώτος της ενοικίασης των εργαζομένων. Επιπλέον θα αλλάξει η λειτουργία των Stage, τα οποία θα «μεταφερθούν» από το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.

3. Οικονομική ενίσχυση των ανέργων και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας κυρίως μέσα από προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας να φθάσει στο 70% του κατώτερου μισθού. Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο κάλυψης των ανέργων- εφόσον έχουν κάρτα από τον ΟΑΕΔ- στους κλάδους υγείας ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Παράλληλα η κυβέρνηση αναζητεί πακέτο μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όπως η επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Επιπλέον θα συζητηθούν ειδικές ρήτρες ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεσήμανε ότι σε αυτή τη φάση προτεραιότητα θα δοθεί στην εξεύρεση των χρημάτων για τη στήριξη των Ταμείων. Μάλιστα η άσχημη οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων με τη μέθοδο του «ντόμινο» επιδρά και στους άλλους οργανισμούς- είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ΟΑΕΔ.
Ο Οργανισμός, στον οποίο συνολικά χρωστά το ΙΚΑ 4,2 δισ। ευρώ, χρειάζεται ως το τέλος του έτους 800 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Ωστόσο αυτή τη στιγμή έχει 392 εκατ. ευρώ (μαζί με το αποθεματικό του ΛΑΕΚ) και ακόμη και αν πάρει από το ΙΚΑ το σύνολο των υποχρεώσεών του για το επόμενο δίμηνο θα φθάσει στα 476 εκατ. ευρώ (άρα λείπουν 324 εκατ. ευρώ).



Το αρθρο στο ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου