follow...

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΓΣΕΕ-Γονατιστοι Στους Επιχειριματιες Εργοδοτες!!!

Προς κοινωνική συμφωνία ΓΣΕΕ – εργοδοτών

Σε συμφωνία ότι δεν απαιτείται κανένα νέο μέτρο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων καθώς και ότι πρέπει να μπει φραγμός σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης της νομοθεσίας, κατέληξαν πριν από λίγο ΓΣΕΕ και εργοδότεςΚατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ, ΣΕΒ. ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αποφασίστηκε να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε τις επόμενες ημέρες να κατατεθούν κωδικοποιημένες οι προτάσεις – μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης διατυπώθηκαν από το σύνολο των συμμετεχόντων έντονες αντιδράσεις και καταγράφηκε η διαφωνία με την πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου για μερική ανεργία. Αναλυτικά, η ΓΣΕΕ κατέθεσε δέσμη προτάσεων, που η εργοδοτική πλευρά δεσμεύτηκε να μελετήσει στο πλαίσιο και των δικών της θέσεων και προτάσεων. Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων:
-Να καθιερωθεί ειδική κοινωνική ρήτρα στις δανειακές συμβάσεις των επιχειρήσεων, που χρηματοδοτούνται με εγγυημένα από το Δημόσιο κεφάλαια των 28 δις ευρώ, ότι δεν θα μειώσουν τις θέσεις απασχόλησης. -Να δημιουργηθεί Ταμείο Αναχρηματοδότησης και Ανάπτυξης προβληματικών κλάδων ή επιχειρήσεων με κεφάλαια των Τραπεζών. -Ο εργοδότης να μην δικαιούται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις, εάν προηγουμένως δεν καταθέσει εναλλακτικές λύσεις και συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα για την αποφυγή των απολύσεων και την άμβλυνση των συνεπειών τους («κοινωνικό σχέδιο»). -Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης στο διπλάσιο, αποτελεσματική χρήση των πόρων του ΟΑΕΔ και δράσεις ιδιαίτερα για τους νέους που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία, τα άτομα ηλικίας άνω των 50 και τους μακροχρόνια ανέργους. -Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε., προληπτικούς ελέγχους, συντονισμό των συναρμοδίων Υπηρεσιών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. -Διπλασιασμό της κατασκευής εργατικών κατοικιών κατά το 2009-2010 και των δικαιούχων κοινωνικού Τουρισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης στην οικοδομή και στον Τουρισμό. Στη συνάντηση υπήρξε γενική διαπίστωση ότι υπάρχουν θέματα μιας κατ’αρχήν σύγκλισης θέσεων και προτάσεων, που θα εξειδικευθούν και θα δημοσιοποιηθούν σύντομα, ώστε ν’αναληφθούν πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, αναφέρει η ΓΣΕΕ και συμπληρώνει: Αποκηρύχθηκαν οι καταχρηστικές πρακτικές επιτήδειων που εκμεταλλεύονται την κρίση, καθώς και «προτάσεις» για μερική ανεργία που διατύπωσε ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπ. Οικονομίας – νυν Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.Διαπιστώθηκε ότι η επίλυση των συνεπειών της κρίσης στην απασχόληση δεν συνδέεται με παραπέρα ελαστικοποίηση του νομικού καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων. Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη στήριξης των Μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της απασχόλησης, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Απέναντι στη σημερινή πρωτοφανή κρίση δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε κοινωνικοί ανταγωνιστές. Πρέπει να λειτουργήσουμε όχι απλώς ως κοινωνικοί εταίροι αλλά ως κοινωνικοί συνεταίροι. Οφείλουμε και μπορούμε να διατυπώσουμε κοινές θέσεις, να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες, να επιβάλουμε από κοινού ολοκληρωμένα μέτρα για την έξοδο από την κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Μόνο ένα τέτοιο κοινό μέτωπο των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής μπορεί να εγγυηθεί ότι η κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει την κρίση ενωμένη και όχι διχασμένη. - Βασική μας θέση αρχής είναι ότι πρέπει να θωρακίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, στη βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο είναι ισχυρό και επαρκές. Είμαστε αντίθετοι στη νομοθέτηση της όποιας ελαστικοποίησης των υφιστάμενων κανόνων. Εξάλλου, οι περιπτώσεις καταστρατήγησης των νόμων μπορούν να προληφθούν με ενίσχυση των εποπτικών μέσων —την οποία και θα στηρίξουμε. Η θωράκιση της αξιοπρέπειας της εργασίας είναι βασική παράμετρος της κοινωνικής συνοχής. - Εκείνο που θέλω ακόμη να τονίσω είναι ότι η ανασφάλεια ή και η αγωνία της επιβίωσης δεν κάνει διάκριση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η μεγάλη μάζα των επιχειρήσεων καλείται στην κρίση αυτή να…τετραγωνίσει τον κύκλο: πρέπει να λειτουργήσει σε συνθήκες μείωσης των πωλήσεων και αύξησης του κόστους, κατά τρόπον ώστε και τη βιωσιμότητα της εταιρείας να εξασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας να διαφυλάξει. Στο πλαίσιο αυτό, οι απολύσεις είναι για την επιχείρηση αναγκαστικό μέτρο έσχατης ανάγκης και όχι αβασάνιστη επιλογή. - Σήμερα είμαστε μαζί, εδώ, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα κοινό μέτωπο κόντρα στις συνέπειες της κρίσης, που θα ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Πέρα από τις επιμέρους διαφορές μας, το κοινό μας συμφέρον επιβάλει κοινή πορεία: για την προστασία της εργασίας, για την αναπτυξιακή ανάκαμψη, για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Δεν λέω ότι δεν θα υπάρχει κόστος, για όλους, από την κρίση που ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε. Το θέμα είναι η ελαχιστοποίησή του και η δίκαιη κατανομή του. Ρ. Σαλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου